Ana içeriğe atla

Örneklerle Ayrık Olasılık Dağılımları Açıklaması

Veri biliminde ayrık olasılık dağılımlarını anlayın. PMF, CDF ve Bernoulli, Binom ve Poisson gibi başlıca türleri Python örnekleriyle keşfedin.
Güncel 3 Eki 2026  · 13 dk. oku

Yapay Zeka ile Keşfedin

ChatGPTClaudePerplexity

Size bir soruyla başlamak istiyorum: Aşağıdaki senaryoların ortak noktası nedir? Web sitesi tıklamalarını saymak, hatalı ürünleri takip etmek ve müşteri satın alımlarını analiz etmek. Bunların hepsi sayılabilir sonuçları içerir ve ayrık olasılık dağılımlarının temelini oluşturur.

Ayrık olasılık dağılımları, sonuçların numaralandırılabildiği durumları modellemek için kullanabileceğimiz araçlardır; örneğin 0, 1, 2, 3 müşteri, yazı-tura, başarı veya başarısızlık vb. Ölçülebilir büyüklükleri (boy, sıcaklık gibi) ele alan sürekli dağılımların aksine, ayrık dağılımlar sayılabilir olaylara odaklanır.

Motivasyon olması için, bu dağılımların sektörler genelinde uygulamalarda nasıl kullanıldığına dair bazı örnekler:

Bu yazıda, ayrık olasılık dağılımlarını ustalıkla kavramanız için gereken kuramsal temelleri, pratik uygulamaları ve uygulamalı örnekleri ele alacağım. Sonunda, gerçek dünyadaki olguları etkili biçimde modellemek için güçlü bir kavramsal anlayış ve pratik beceriler edineceksiniz.

Ayrık Olasılık Dağılımı Nedir?

Böyle bir dağılımın ne olduğundan kısaca bahsettim, şimdi buna daha derinlemesine girmek istiyorum. Özünde, bir ayrık olasılık dağılımı, sayılabilir bir sonuç kümesine olasılıklar atamanın bir yoludur. Sonuçlar 0, 1, 2, 3… kadar basit değerler olabilir ya da “Kırmızı, Mavi, Yeşil” gibi kategoriler olabilir.

Resmi olarak, ayrık bir rastgele değişken X’imiz varsa, dağılım bir olasılık kütle fonksiyonu (PMF) ile tanımlanır. PMF bize her bir olası sonucun olasılığını söyler p(x)=P(X=x).

Ancak, dağılımın geçerli bir ayrık olasılık dağılımı olması için mutlaka sağlanması gereken iki temel kural vardır:

  1. p(x) >= 0, tüm x için
  2. ∑p(x)=1, tüm x’ler üzerinde toplandığında

Bunun ne anlama geldiğini açıklayalım. İlk koşul, tüm sonuç olasılıklarının 0’a eşit veya 0’dan büyük olması gerektiğini söyler; çünkü negatif olasılık mantıksızdır! İkinci koşul ise tüm olayların olasılıklarının toplamının 1 olması gerektiğini belirtir. Bu koşulun sağlandığından emin olmak için, bir dağılıma softmax fonksiyonu uygulamak gibi yöntemler vardır.

Klasik bir örnek, adil bir altı yüzlü zarın atılmasıdır. Her yüzün olasılığı 1/6’dır ve tüm olasılıkları (altısını da) topladığımızda 1 elde ederiz.

Burada aklınıza şu soru gelebilir:

Bu neden önemli? 

Çünkü ayrık dağılımlar bize şu tür pratik soruları yapılandırılmış biçimde yanıtlama olanağı sunar:

  • “5 atışta 3 yazı gelme olasılığı nedir?”
  • “Bir partide kaç hatalı ürün beklemeliyiz?”
  • “Bugün en az bir müşterinin satın alma yapma olasılığı nedir?”

Not: Bunlar öylesine uydurulmuş soyut matematik problemleri değil! Doğrudan iş metriklerine, risk modellerine ve ürün performansına bağlanırlar.

Ayrık ve Sürekli Olasılık Dağılımları

Bu noktada başka bir soru aklınıza gelebilir:

Ayrık dağılımlar sürekli olanlardan nasıl ayrılır?

Kısa cevap: ayrık dağılımlar sayım ile, sürekli dağılımlar ise ölçüm ile ilgilenir.

  • Ayrık dağılımlarda, P(X=2) gibi tam olasılıklardan söz ederiz; yani “tam olarak iki müşteri görme olasılığı nedir?”
  • Sürekli dağılımlarda, herhangi bir tam noktanın olasılığı sıfırdır (bu çok önemli bir noktadır!). Bunun yerine, P(160≤X≤170) gibi aralıklardan bahsederiz; yani “bir kişinin boyunun 160 cm ile 170 cm arasında olma olasılığı nedir?”

Bunu görselleştirmenin başka bir yolu:

  • Ayrık dağılımlar basamaklı fonksiyonlar gibidir. Her sütunun bir sayım için olasılığı temsil ettiği bir çubuk grafik düşünebiliriz.
  • Sürekli dağılımlar ise pürüzsüz eğriler gibidir. Normal dağılımlar için çan eğrisini düşünebiliriz.

Ayrık Dağılım (solda) ve Sürekli Dağılımı (sağda) gösteren diyagram. Görsel: Yazar.

Harika bir takip sorusu şu olurdu:

Hangisini ne zaman kullanmalı?

  • Ayrık: sonuç bir sayım veya kategoriyse; tıklama sayısı, galibiyet sayısı, kusurlu/ kusursuz vb.
  • Sürekli: sonuç boy, ağırlık, sıcaklık, zaman gibi bir ölçek üzerinde ölçülüyorsa.

Matematiksel Temeller ve Kuramsal Çerçeve

Herhangi bir Ayrık Olasılık Dağılımını resmi olarak tanıtmadan önce, her dağılımı tam olarak anlamak için önemli olan bazı matematiksel konulara değinmem gerekiyor.

Olasılık kütle fonksiyonu (PMF)

PMF, ayrık bir rastgele değişkenin X alabileceği her bir tam değerin olasılığını söyler. 

Daha önce ele aldığımız koşullar, geçerli bir PMF’yi oluşturan durumlardır:

  1. p(x) >= 0, tüm x için
  2. ∑p(x)=1, tüm x’ler üzerinde toplandığında

Özetle, PMF şunları hesaplamak için oldukça kullanışlıdır: Ortalama, Varyans ve Momentler. Hızlı bir uygulamalı örnek yapalım:

X∈{0,1,2,3} olsun, p(0)=0.1, p(1)=0.2, p(2)=0.3, p(3)=0.4. Önce ortalama ya da beklenen değeri bulalım. Bunu şu şekilde matematiksel olarak hesaplarız:

E[X]=0*(0.1)+1*(0.2)+2*(0.3)+3*(0.4)=2.0Bu mantıklıdır; çünkü her olası sonucun değerini kendi olasılığıyla çarpıyoruz ve bu bize Beklenen Değeri verir. Devamında ikinci momenti, yani E[X2]’yi hesaplayalım:

E[X^2]=0+1(0.2)+4(0.3)+9(0.4)=5.0

Buradan, şu eşitlikle hesaplanabilen Varyansı elde edebiliriz: Var(X) = E[X2] - (E[X])2

Dolayısıyla:

Var(X)=5.0−2.0^2=1.0

Kümülatif dağılım fonksiyonu (CDF)

Şimdi CDF’den bahsedelim; bu, olasılıkları bir eşik değere kadar toplayan bir fonksiyondur. Ayrık olasılık dağılımları için, ayrık doğası gereği basamaklı fonksiyonlar olacaktır. Açıklık adına, sürekli bir dağılım için CDF pürüzsüz, sürekli bir fonksiyon olurdu (Sigmoid Fonksiyonuna benzer).

Ayrık Dağılım CDF’ini gösteren diyagram. Görsel: Yazar.

Matematiksel olarak şöyle yazılır: FX​(x)=P(X≤x)=∑{k<=x}​pX​(k). Bunu netleştirmek için birlikte bir örnek yapalım: 

X, 0,1,2,3 değerlerini şu olasılıklarla alabilsin:

  • P(X=0)=0.1
  • P(X=1)=0.2
  • P(X=2)=0.3
  • P(X=3)=0.4

CDF’yi çalışmak için tek yapmamız gereken bir eşik belirlemek ve sonucu bu eşik içinde olan ilgili olasılıkları toplamaktır. Örneğin, F(x < 3) =0.1 + 0.2 +0.3 = 0.6 (eşdeğer olarak F(2) = 0.6). Elbette, sürekli bir olasılık dağılımında CDF integral ile, ayrıkta ise toplam ile elde edilir.

Momentler

Önemli olacak bir diğer matematiksel konu MGF’dir; fakat ondan önce bir momentin ne olduğunu anlamak önemlidir. Daha önce momente değinmiştim ama şimdi derinleşelim.

Momentler, bir olasılık dağılımının şeklini tanımlayan sayılardır. Dağılımın nerede merkezlendiğini, ne kadar yayıldığını ve hatta ne kadar eğik veya “tepe” şeklinde göründüğünü yakalayan özetler gibidir. Momentler birinci, ikinci, üçüncü vb. şeklindedir ve her biri size farklı şeyler söyler. 

Örneğin, birinci moment bize dağılımın merkezinin nerede olduğunu söyler. Bu aynı zamanda Beklenen Değer ile, o da Ortalama ile aynıdır.

Resmi olarak, orijine göre k’ncı moment şöyle tanımlanır: E[Xk]=∑xk pX(x).

Bazı momentler hakkında biraz daha bilgi vereyim:

  • 1. moment: E[X] → ortalama, merkezi konumu söyler
  • 2. moment: E[X^2] → henüz varyans değil, ama yayılım ile ilişkilidir
  • 3. moment: E[X3] → çarpıklık ile bağlantılıdır (dağılımın sola mı sağa mı eğik olduğu)
  • 4. moment: E[X4] → basıklık ile bağlantılıdır (kuyrukların ne kadar ağır olduğu veya dağılımın ne kadar tepe yaptığı)

Beşinci, altıncı vb. momentler de vardır; ancak genellikle çok daha faydalı bilgi sağlamadıkları için göz ardı edilirler. 

Merkezi momentler

Yine de lütfen şunu unutmayın: Bazen momentleri 0 etrafında değil, ortalama etrafında ölçeriz.

Bunlara merkezi momentler denir ve şu formülle verilir:

μk=E[(X−E[X])k]

  • 1. merkezi moment: her zaman 0’dır (çünkü X−E[X] ortalamada sıfırlanır)
  • 2. merkezi moment: varyans = Var(X)
  • 3. merkezi moment: çarpıklığı ölçer
  • 4. merkezi moment: basıklığı ölçer

Moment üreten fonksiyon (MGF)

MGF, bir rastgele değişkenin tüm momentlerini tek bir kompakt formüle kodlayan bir fonksiyondur:

MX​(t)=E[etX]=∑​etxpX​(x); burada p(x), X’in PMF’sidir. 

Bu fonksiyon kullanışlıdır; çünkü momentleri kolayca bulmamıza olanak tanır. Örneğin, ortalama, t = 0 noktasındaki birinci türevle verilir:  M′ₓ(0) = E[X].

Benzer şekilde, ikinci moment, t = 0 noktasındaki ikinci türevden elde edilir: M″ₓ(0) = E[X²].

Buradan, varyansı şu şekilde hesaplayabiliriz: Var(X) = M″ₓ(0) − (M′ₓ(0))².

MGF’lerin güçlü olmasının bir başka nedeni de toplamların analizinin kolaylaşmasıdır. X ve Y bağımsız rastgele değişkenlerse, toplamlarının MGF’si MGF’lerinin çarpımıdır: M₍ₓ₊ᵧ₎(t) = Mₓ(t) · Mᵧ(t).

Son olarak, MGF’ler karakterizasyon için kullanılabilir. Bu, iki rastgele değişkenin (sıfırın çevresinde) aynı MGF’ye sahipse, aynı dağılıma uymak zorunda oldukları anlamına gelir.

Ayrık Olasılık Dağılımlarının Başlıca Türleri

Şimdi, karşımıza çıkabilecek farklı ayrık olasılık dağılımlarından bahsedelim.

Bernoulli dağılımı

Bu, en basit olası modeldir; tek bir deneme ve yalnızca iki sonuç vardır — başarı (1 ile gösterilir) veya başarısızlık (0 ile gösterilir). Tek bir ikili olayı kaydettiğimizde kullanırız; bir e-postanın açılması, sensörün tetiklenip tetiklenmediği, testin geçip geçmediği, spam sınıflandırma vb.

Önemli olarak, birçok diğer dağılımın yapı taşıdır.

PMF:

P(X = x) = pˣ (1 − p)(1−x) ,x ∈ {0, 1}

Ortalama ve Varyans:E[X] = p, Var(X) = p(1 − p).

Örnek: Olası sonuçların kazanmak veya kaybetmek olduğu bir oyun oynadığımızı düşünün. Kazanma oranı p = 0.6 ise:P(X = 1) = 0.6, P(X = 0) = 0.4.Ortalama = 0.6 ve varyans = 0.6 × 0.4 = 0.24

Bu sorunu çözen ilgili kod şöyledir:

from scipy.stats import bernoulli
p = 0.6
rv = bernoulli(p) #inbuilt bernoulli distribution method
P1 = rv.pmf(1) # P(X=1)
P0 = rv.pmf(0)

Bernoulli Dağılımı PMF (solda) ve CDF (sağda). Görsel: Yazar.

Binom dağılımı

Bu dağılım, tekrarlanan bağımsız evet/hayır denemelerini ve her denemede aynı başarı olasılığını p’yi modellemek için kullanılır. Denemeyi n kez yürütür ve kaç başarı elde ettiğimizi sayarız. “n kullanıcıdan kaçı dönüştü?”, “n parçadan kaçı geçti?” gibi örneklerde kullanırız. 

Bu dağılım için hatırlamanızı istediğim ana noktalar, temel varsayımlardır: 

  1. Her denemenin başarı olasılığı aynıdır (p)
  2. Sabit sayıda deneme vardır (n) 
  3. Denemelerin hepsi bağımsızdır 

PMF:P(X = x) = C(n, x) · pˣ · (1 − p)ⁿ⁻ˣ, x ∈ {0, 1, …, n}, burada C kombinasyon

Ortalama ve Varyans:E[X] = n·p, Var(X) = n·p·(1 − p)

Örnek: n = 10, p = 0.3 olsun.P(X = 4) = C(10, 4) · 0.3⁴ · 0.7⁶ ≈ 0.2001.E[X] = 3, Var(X) = 2.1

Bu sorunu çözen ilgili kod şöyledir:

from scipy.stats import binom
n, p, x = 10, 0.3, 4
rv = binom(n, p) # inbuilt binomial distribution method
pmf = rv.pmf(x) # works out P(X=4)

Binom Dağılımı PMF (solda) ve CDF (sağda). Görsel: Yazar.

Geometrik dağılım

Bu dağılım, her denemenin p olasılıkla başarıyla sonuçlandığı durumda ilk başarıya kadar geçen deneme sayısını modellemektedir. “Kaçıncı denemede çalışır?” (ilk tıklama, ilk satın alma) gibi soruları yanıtlamak için kullanırız. Hafızasızdır: geçmişteki başarısızlıklar geleceği değiştirmez.

Bu hafızasızlık özelliği geçmişin önemsiz olduğu, yani gelecekteki sonuçların olasılıklarının sanki baştan başlıyormuşsunuz gibi aynı olduğu anlamına gelir. Bu özellik yalnızca geometrik ve üstel dağılımlarda vardır.

PMF:P(X = k) = (1 − p)^(k−1) · p, k ∈ {1, 2, …}

Ortalama ve Varyans:E[X] = 1/p, Var(X) = (1 − p)/p²

Örnek: p = 0.2 olsun.P(X = 3) = (0.8)² · 0.2 = 0.128.E[X] = 5, Var(X) = 20.

Bu sorunu çözen ilgili kod şöyledir:

from scipy.stats import geom
p, k = 0.2, 3
rv = geom(p)  # Inbuilt Geometric distribution method
pmf = rv.pmf(k) # P(X=3)

Geometrik Dağılım PMF (solda) ve CDF (sağda). Görsel: Yazar.

Poisson dağılımı

Burada, olaylar sabit bir ortalama hız bağımsız biçimde gerçekleştiğinde, sabit bir aralıkta olayları sayan bir modeldir; hız sabit λ’dır. Saat başına biletler, 1000 istekte hata sayısı, dakika başına aramalar gibi senaryolarda kullanırız — “nadir ama düzenli” olaylar. 

Bu dağılımla ilgili ilginç bir özellik, ortalamasının varyansa eşit olmasıdır.

PMF:P(X = x) = e^(−λ) · λˣ / x!, x ∈ {0, 1, 2, …}

Ortalama ve Varyans:E[X] = λ, Var(X) = λ

Örnek: λ = 3 olsun; bu, bir çağrı merkezinin saat başına aldığı ortalama çağrı oranını belirtir. P(X = 0) = e^(−3) ≈ 0.0498P(X ≤ 2) = e^(−3) · (1 + 3 + 9/2) ≈ 0.4232

Bu sorunu çözen ilgili kod şöyledir:

from scipy.stats import poisson
lam = 3 # average rate
rv = poisson(mu=lam)  # Inbuilt poisson distribution method
P0 = rv.pmf(0) # P(X=0)

Poisson Dağılımı PMF (solda) ve CDF (sağda). Görsel: Yazar.

Gelişmiş Dağılım Türleri ve Uzantılar

Şimdi biraz daha ileri düzey ayrık olasılık dağılımlarını ele alalım.

Hipergeometrik dağılım

Bu dağılım, yerine koymasız örneklemeyi ve sonlu bir popülasyonu modellemektedir. K “başarı” (ör. kusurlu) içeren N öğeden n öğe çeker ve kaç başarı geldiğini sayarız. Küçük partilerde kalite kontrolü, kart çekişleri veya her çekişten sonra olasılıkların değiştiği herhangi bir sonlu havuz için kullanırız.

PMF:P(X = x) = [C(K, x) · C(N − K, n − x)] / C(N, n), burada x, max(0, n − (N − K)) ile min(n, K) arasında değişir.

Ortalama ve Varyans:E[X] = n·(K/N), Var(X) = n·(K/N)·(1 − K/N)·((N − n)/(N − 1))

Örnek:N = 100, K = 8 kusurlu, n = 10 olsun; en az bir kusurlu gelme olasılığı:P(X ≥ 1) = 1 − C(92, 10)/C(100, 10) ≈ 0.5834

Bu sorunu çözen ilgili kod şöyledir:

from scipy.stats import hypergeom
N, K, n = 100, 8, 10
rv = hypergeom(M=N, n=K, N=n)  # Inbuilt hypergeometric distribution method
answer = 1 - rv.pmf(0)

Hipergeometrik Dağılım PMF (solda) ve CDF (sağda). Görsel: Yazar.Kategorik dağılım

Bu, tek seçimli bir işlemin çok sınıflı sürümüdür: tek bir deneme, tam olarak k sınıftan birini verir. Çok sınıflı etiketler (ör. {kedi, köpek, kuş}) veya “k taneden birini seç” türü her olay için kullanırız. Şunun için yapı taşıdır: çok sınıflı sınıflandırma hedefleri.

PMF:P(X = i) = pᵢ, i ∈ {1, …, k}, Σᵢ₌₁ᵏ pᵢ = 1

Ortalama ve Varyans (one-hot görünümü):Çıktıyı Y ∈ {e₁, …, eₖ} one-hot vektörü olarak kodlarsanız, E[Y] = p ve Cov(Y) = diag(p) − p·pᵀ olur.

Örnek:vSınıflar = {A, B, C} ve p = (0.5, 0.3, 0.2) olsun.P(X = B) = 0.3.One-hot olarak tutulduğunda, ortalama etiket vektörü [0.5, 0.3, 0.2] olur.

Bu sorunu çözen ilgili kod şöyledir:

import numpy as np
from scipy.stats import rv_discrete
classes = np.array(["A", "B", "C"])
p = np.array([0.5, 0.3, 0.2])
rv = rv_discrete(values=(np.arange(len(p)), p)) # Building a categorical random variable over indices {0,1,2}
P_B = rv.pmf(1) # Probability of class "B" (index 1)

Kategorik Dağılım PMF (solda) ve CDF (sağda). Görsel: Yazar.

Ayrık eşit olasılıklı dağılım

Bu dağılım oldukça basittir; bir aralıktaki tüm tam sayılar eşit olasılıklıdır. Rastgele tam sayı üreticileri, karıştırma ve “tercih yok” taban çizgileri için kullanırız.

PMF:P(X = x) = 1 / (b − a + 1), x ∈ {a, …, b}

Ortalama ve Varyans:E[X] = (a + b)/2Var(X) = ((b − a + 1)² − 1)/12

Örnek:v10 ile 15 arasında bir tam sayıyı eşit olasılıkla seçmemiz gerektiğini varsayalım. Dolayısıyla her birinin olasılığı 1/6’dırOrtalama = (10 + 15)/2 = 12.5Varyans = (6² − 1)/12 = 35/12 ≈ 2.9167

Bu sorunu çözen ilgili kod şöyledir:

import numpy as np
from scipy.stats import randint
a, b = 10, 15  # inclusive bounds
rv = randint(low=a, high=b+1)  # note that SciPy randint is [low, high)
xs = np.arange(a, b+1) # PMFs for all outcomes
pmfs = rv.pmf(xs)

Ayrık Eşit Olasılıklı Dağılım PMF (solda) ve CDF (sağda). Görsel: Yazar.

Negatif binom dağılımı

Bu dağılım, r başarıya ulaşmak için gereken deneme sayısını modellemektedir; burada her deneme bağımsızdır ve aynı başarı olasılığına p sahiptir. Dürüst olmak gerekirse, geometrik dağılımın doğal bir genellemesidir (özel durum r = 1). r’inci başarının ne zaman gerçekleştiğiyle ilgilendiğimizde kullanırız. Örnek senaryolar: “3. satın almayı hangi müşteride kaydedeceğiz?”, “5 anlaşmayı kapatana kadar kaç arama?” vb.

PMF:P(X = k) = C(k−1, r−1) · pʳ · (1 − p)^(k−r), k = r, r+1, r+2, …

Ortalama ve Varyans:E[X] = r/pVar(X) = r·(1 − p)/p²

Örnek: Her deneme p = 0.3 olasılıkla başarılı olsun ve 3. başarıyı (r = 3) istiyoruz.

3. başarının k = 7. denemede gerçekleşme olasılığı:P(X = 7) = C(6, 2) · (0.3)³ · (0.7)⁴ = 15 × 0.027 × 0.2401 ≈ 0.09724.

Bu sorunu çözen ilgili kod şöyledir:

from scipy.stats import nbinom
p, r, k = 0.3, 3, 7
rv_failures = nbinom(r, p)  # Inbuilt method for negative binomial distribution
P_X_eq_k = rv_failures.pmf(k - r)

Negatif Binom Dağılımı PMF (solda) ve CDF (sağda). Görsel: Yazar.

Son Düşünceler

Özetle, Ayrık olasılık dağılımları sayılabilir sonuçların modellenmesinin belkemiğidir ve kalite kontrolden makine öğrenmesine kadar her şeyde belirsizliği niceliksel hale getirmemize yardımcı olur. 

Ayrık olasılık dağılımları hakkında çok şey öğrendik. Daha da ilerlemek için Python’da Olasılık Dağılımları eğitimimizi okumanızı ve Gaussian ve Üstel Dağılım gibi sürekli dağılımlara doğru ilerlemeye başlamanızı şiddetle tavsiye ederim.

Ayrık Olasılık Dağılımı SSS

Ayrık olasılık dağılımları sürekli olanlardan nasıl farklıdır?

Ayrık dağılımlar sayılabilir sonuçlarla (tıklama sayısı veya zar atışları gibi), sürekli dağılımlar ise ölçülebilir büyüklüklerle (boy, zaman veya ağırlık gibi) ilgilenir.

Binom dağılımının gerçek dünyadaki bazı uygulamaları nelerdir?

Binom dağılımı A/B testlerinde, kalite kontrolde (ürün geçti/kaldı), klinik deney başarı oranlarında ve tekrarlanan deneylerde evet/hayır sonuçlarının modellenmesinde kullanılır.

Hafızasızlık özelliği nedir ve hangi dağılımlarda bulunur?

Hafızasızlık özelliği, geçmiş olayların gelecekteki olasılıkları etkilemediği anlamına gelir. Ayrık senaryolarda, bu özelliğe yalnızca geometrik dağılım sahiptir.

Moment üreten fonksiyonlar (MGF) nedir ve neden kullanışlıdır?

MGF’ler bir dağılımın tüm momentlerini (ortalama, varyans, çarpıklık vb.) kodlayan formüllerdir. Bu özellikleri hesaplamayı ve dağılımlar arası ilişkileri kanıtlamayı kolaylaştırırlar.

Poisson dağılımı veri biliminde neden bu kadar yaygın kullanılır?

Çünkü nadir ama düzenli olayları modellemesi. Basit varsayım yapısı ve ortalama = varyans özelliği onu oldukça pratik kılar.


Vaibhav Mehra's photo
Author
Vaibhav Mehra
LinkedIn
Konular
Veri Bilimi
Makine Öğrenimi

En İyi DataCamp Kursları

Kurs

Python ile Olasılığın Temelleri

5 sa
16.3K
Rastgele değişkenler, ortalama ve varyans, olasılık dağılımları ve koşullu olasılıklar gibi temel olasılık kavramlarını öğrenin.
Ayrıntıları GörüntüleRight Arrow
Kursa Başla
Devamını GörRight Arrow
İlgili

blog

2026’da En Popüler 40 Yazılım Mühendisi Mülakat Sorusu

Algoritmalar, sistem tasarımı ve davranışsal senaryoları kapsayan bu temel sorularla teknik mülakat sürecine hakim olun. Uzman cevapları, kod örnekleri ve kanıtlanmış hazırlık stratejileri edinin.
Dario Radečić's photo

Dario Radečić

15 dk.

blog

Hızlı Sevkiyat İçin Pratik Vibe Kodlama Teknoloji Yığını

Ön uç, arka uç, veritabanları, kimlik doğrulama, depolama, e-posta, test, dağıtım ve izleme için en iyi araçları keşfedin.
Abid Ali Awan's photo

Abid Ali Awan

14 dk.

Eğitim

Python'da Listeyi String'e Nasıl Dönüştürürsünüz

Bu hızlı eğitimde, Python'da bir listeyi string'e nasıl dönüştüreceğinizi öğrenin.
Adel Nehme's photo

Adel Nehme

Eğitim

.gitignore Nasıl Kullanılır: Örneklerle Pratik Bir Giriş

Git deponuzu temiz tutmak için .gitignore’u nasıl kullanacağınızı öğrenin. Bu eğitim; temelleri, yaygın kullanım durumlarını ve başlamanıza yardımcı olacak pratik örnekleri kapsar!
Kurtis Pykes 's photo

Kurtis Pykes

8 dk.

Devamını GörDevamını Gör